Kistler vücudun farklı bölgelerinde bulunabilir. Güzel ya da kötü huylu olabilen bu kistlere dikkat etmekte fayda var. Vücutta kötü huylu bir kist bulunduğunda, çevre doku veya organlara yayılıp yayılmadığını kontrol etmek için ileri tetkikler yapılır.
Kist nedir?
Vücudun farklı bölgelerinde ortaya çıkan hava veya sıvı ile dolu keselere kist denir. Kapsül ya da baloncuk şeklinde de karşımıza çıkan bu kesecikler iyi huylu ya da kötü huylu olabiliyor. Yeterli iyi huylu kistler zamanla re’sen kaybolurken; Kötü huylu kistler büyüyebilir ve hastalığa neden olabilir.
Kist Neden Oluşur?
Kist oluşumuna neden olan faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz;
Kist Tipleri Nelerdir?
Pek çok farklı türü bulunan kistler, oluşum şekilleri ile birbirlerinden ayrılırlar. Ayrıca kistler farklı bölgelerde oluşur ve genellikle buna göre isimlendirilir.
Meme Kistleri: Meme dokusunda oluşan bir meme kisti birçok ağrının sebebi olabilir. İyi huylu veya kötü huylu olabilir.
Yumurtalık ve Rahim Kistleri: Rahim içinde endometriyum tabakasında ve yumurtalıkta görülen bir kisttir.
Beyin Kistleri: Beyinde oluşan bu kistler doğum sırasında veya doğumdan sonra ortaya çıkar.
Dermoid Kistler: Vücutta daha çok çene bölgesinde karşımıza çıkan dermoid kistler, vücudun birçok farklı noktasında da görülebilmektedir. Çoğunlukla sarımsı veya kırmızımsı renktedir. Ayrıca bir yumru olarak da görülebilir.
Epidermoid Kistler : Burun, kaş ve göz bölgelerinde görülen epidermoid kistler el bileği veya diz bölgesinde de görülebilir. Sarımsı veya kırmızımsı renkte görülebilen bu kistler yumru şeklinde olabilir.
Böbrek Kistleri: Böbreğin yüzeyinde veya farklı bir yerinde görülebilir.
Hidatik Kistler: Akciğer, kalp ve karaciğer gibi organlarda görülen en tehlikeli kist türüdür.
cobanlarajans.xyz